Sådan investerer du i aktier – Hvordan køber man Aktier

Den bedste måde at komme i gang med at købe aktier på er ved at åbne en online-konto – og det er nemmere, end du tror. Lær hvordan man køber aktier her.

image Sådan investerer du i aktier – Hvordan køber man Aktier

Investering i aktier er en fremragende måde at skabe velstand på. For langsigtede investorer er aktier en god investering selv i perioder med markedsvolatilitet – en nedgang på aktiemarkedet betyder blot, at mange aktier er på udsalg.

Hvis du sidder med spørgsmålet “Hvordan køber man aktier?” læs videre og kom hurtigt igang her.

Den bedste måde for begyndere at komme i gang med at investere i aktiemarkedet er at sætte penge på en online investeringskonto, som derefter kan bruges til at købe aktier eller aktier gensidige fonde. Med mange online mæglere kan du begynde at investere helt ned til enkelte aktier, hvilket gør det muligt for alle pengepunge at være med.

Sådan investerer du i aktier i seks trin:

1. Hvordan køber man aktier – første overvejelse

Der er flere måder at nærme sig aktieinvesteringer på. Vælg den mulighed nedenfor, der bedst repræsenterer, hvordan du vil investere, og hvordan du gerne vil være i at plukke og vælge de aktier, du investerer i.

  • “Jeg er gør-det-selv-typen og er interesseret i at vælge aktier og fondsmidler til mig selv.” Fortsæt med at læse denne artikel som forklarer ting investorerne, har brug for at vide. Hvis du allerede kender til aktie-købe spillet og bare har brug for en mægler, se vores anmeldelse af de bedste online mæglere.
  • “Jeg ved, at aktier kan være en god investering, men jeg vil gerne have, at nogen skal styre processen for mig.” Du kan være en god kandidat til copytrading som er en tjeneste, der tilbyder økonomisk investeringsstyring og diversificering igennem eToro kan du danne dig diversificeret portføljer som godkendte investorer har dannet og kopiere deres successer. Se mere om eToro Copy trading her.

78 % af private investorer taber penge, når de handler med CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge. Copy Trading er ikke ensbetydende med investeringsrådgivning. Værdien af dine investeringer kan gå op eller ned. Du risikerer din egen kapital.

Når du har en præference i tankerne, er du klar til at åbne en konto.

2. Åbn en investeringskonto

Generelt skal du bruge en investeringskonto for at investere i aktier. For hands-on typer betyder det normalt en mæglerkonto. For dem, der gerne vil have lidt hjælp, er det fornuftigt at åbne en konto gennem en eToro og kopiere andres succesfulde portføljer. Vi nedbryder begge processer nedenfor.

Et vigtigt punkt: Både mæglere og eToro giver dig mulighed for at åbne en konto med få penge – flere mæglere kræver intet konto minimum.

GØR DET SELV-MULIGHEDEN: ÅBNING AF EN MÆGLERKONTO

En online-konto tilbyder sandsynligvis din hurtigste og billigste vej til at købe aktier, penge og en række andre investeringer. Med en mægler kan du åbne en individuel pensionskonto, også kendt som en Ratepensionskonto som Nordnet tilbyder – alternativt kan du kan åbne en Aktiesparekonto (ASK) hos Saxo Bank, hvis du allerede har sparet tilstrækkeligt til at gå på pension andre steder.

Vi har en guide til at åbne en mæglerkonto , hvis du har brug for et dybt dyk. Du vil gerne evaluere mæglere baseret på faktorer som omkostninger (handelskommission, kontogebyrer), investeringsvalg (se efter et godt udvalg af provisionsfrie ETF’er, hvis du foretrækker midler) og investorforskning og værktøjer.

ÅBNING AF EN COPYTRADING KONTO

Copytrading tilbyder fordelene ved aktieinvestering, men kræver ikke, at indehaveren gør det nødvendige arbejde for at udvælge individuelle investeringer. Copytrading yder komplet investeringsstyring: Du kan se hvor stor risiko portføljen bærer og dens afkast de sidste 12 måneder, som hjælper dig opbygge en portefølje, der er designet til at nå dine mål.

Som en bonus, hvis du åbner en konto hos en eToro og begynder copytrading behøver du sandsynligvis ikke at læse videre i denne artikel – resten er kun for de gør-det-selv typer.

3. Kend forskellen mellem aktier og indeksfonde

Tager du gør det selv-ruten? Tag det roligt. Det behøver ikke at være kompliceret at investere i aktier. For de fleste mennesker betyder investering på aktiemarkedet at vælge mellem disse to investeringstyper:

Fondsmidler eller børshandlede fonde. Med indeksfonde kan du købe små stykker af mange forskellige aktier i en enkelt transaktion. Indeksfonde og ETF’er er en slags investeringsfond, der sporer et indeks, f.eks. en Standard & Poor’s 500 fond replikerer dette indeks ved at købe aktien af firmaerne i det. Når du investerer i en fond, ejer du også små stykker af hver af disse virksomheder. Du kan samle flere midler for at opbygge en diversificeret portefølje. Bemærk, at fondsmidler også undertiden kaldes “equity Mutual funds”.

Individuelle aktier. Hvis du er ude efter en bestemt virksomhed, kan du købe en enkelt aktie eller et par aktier som en måde at dyppe din tå i børsmarkedet på. Det er muligt at opbygge en diversificeret portefølje ud af mange individuelle aktier, men det kræver en betydelig investering.

Opadrettede aktiefonde er, at de i sagens natur er diversificerede, hvilket mindsker risikoen for dig.  For langt de fleste investorer – især dem, der investerer deres pensionsopsparing – er en portefølje, der hovedsageligt består af gensidige fonde, det klare valg.

Men det er usandsynligt, at gensidige fonde vil stige i meteorisk form, som nogle enkelte bestande kunne. Den opadrettede side af de enkelte aktier er, at et klogt valg kan betale sig på en god måde, men de odds, som enhver enkelt bestand vil gøre dig rig, er yderst slanke.

4. Sæt et budget for din aktieinvestering

Nye investorer har ofte to spørgsmål i dette trin af processen:

Hvor mange penge skal jeg bruge for at begynde at investere i aktier? Det beløb, du skal bruge for at købe en enkelt aktie, afhænger af, hvor dyre aktierne er. (Aktiekurserne kan være fra blot nogle få dollars til et par tusinde dollars.) Hvis du ønsker at købe indeksfonde og har et lille budget, kan en børshandlet fond (ETF) være dit bedste spil. Investeringsforeninger har ofte et minimum på 10.000 kr. eller mere, men ETF’er handler som et aktiebeløb, hvilket betyder, at du køber dem til en aktiekurs – i nogle tilfælde mindre end 500 kr.

Hvor mange penge skal jeg investere i aktier? Hvis du investerer via fonde, har vi nævnt, at det er vores præference? — du kan allokere en ret stor del af din portefølje til aktiefonde, især hvis du har en lang tidshorisont. En 30-årig der investerer til sin pension kan have 80% af sin portefølje i fondsmidler, mens resten vil være i obligationsfonde. Enkelte aktier er en anden historie. Vi anbefaler, at du beholder disse til 10 % eller mindre af din investeringsportefølje.

“Har du et mindre beløb at investerer med?” Sådan investerer du 5000 kr.

5. Fokus på det langsigtede

Aktieinvestering er fyldt med indviklede strategier og tilgange, men nogle af de mest succesrige investorer har gjort meget mere end at holde sig til det grundlæggende. Det betyder generelt, at det at bruge midler til størstedelen af din portefølje – Warren Buffett har kendt til at sige, at en billig S&P 500 indeksfond er den bedste investering, som amerikanerne kan foretage – og kun vælge individuelle aktier, hvis du tror på virksomhedens potentiale for langsigtet vækst.

Det bedste, du kan gøre, når du begynder at investere i aktier eller indeksfonde, kan være det sværeste: Undgå at se på dem. Medmindre du forsøger at slå oddsene og få succes i den daglige handel, er det godt at undgå den vane at kontrollere, hvordan dine aktier klarer sig flere gange om dagen, hver dag. Det ender ofte med nogle kortsigtede beslutninger der ultimativt mindsker dit afkast.

6.  Administrer din aktieportefølje

Mens at tjekke de daglige udsving ikke vil gøre meget for din porteføljes afkast – vil der selvfølgelig være tidspunkter, hvor du skal tjekke ind på dine aktier eller andre investeringer.

Hvis du følger ovenstående trin til at købe indeksfonde og individuelle aktier over tid, vil du få lyst til at vende tilbage til din portefølje et par gange om året for at sikre, at den stadig er i overensstemmelse med dine investeringsmål.

Investerings tip: Hvis du er fristet til at åbne en mæglerkonto, men har brug for flere råd om, hvordan du vælger den rigtige konto, kan du se vores seneste version af de bedste mæglere for aktieinvestorer. Den sammenligner dagens bedste online-mæglervirksomhed på tværs af alle de målinger, der betyder mest for investorer: Gebyrer, valg af investering, minimumssaldi for åbne og investorværktøjer og -ressourcer. 

Ofte stillede spørgsmål om, hvordan man investerer i aktier

Har du råd om at investere for begyndere?

Alle ovenstående retningslinjer for investering i aktier er rettet mod nye investorer. Men hvis vi skulle vælge én ting for at fortælle alle nybegyndere investorer, ville det være følgende: Investering er ikke så svært – eller komplekst – som det ser ud.

Det skyldes, at der er masser af værktøjer til rådighed, som kan hjælpe dig. En af de bedste er aktiefonde, som er en nem og billig måde for begyndere at investere på aktiemarkedet. Disse midler er til rådighed på din ratepension eller enhver aktiesparekonto. En S&P 500-fond, som effektivt køber små ejerandele i 500 af de største amerikanske virksomheder, er et godt sted at starte.

Konklusion: Der er masser af begyndervenlige måder at investere på, ingen avanceret ekspertise påkrævet.

Kan jeg investere, hvis jeg ikke har mange penge?

Der er to udfordringer med at investere små beløb. De gode nyheder? De er begge nemme at overvinde.

Den første udfordring er, at mange investeringer kræver et minimum. Det andet er, at det er svært at sprede små beløb. Diversificering indebærer i sagens natur en spredning af dine penge. Jo færre penge du har, jo sværere er det at sprede.

Løsningen på begge er at investere i aktieindeksfonde og ETF’er. Mens investeringsforeninger kan kræve minimum $ 1.000 eller mere, har indeksfondenes minimum en tendens til at være lavere (og ETF’er købes til en aktiekurs, der kan være lavere). To mæglere, Fidelity og Charles Schwab, tilbyder indeksfonde uden noget minimum. Indeksfonde kurerer også diversificeringsspørgsmålet, fordi de har mange forskellige lagre inden for en enkelt fond.

Det sidste, vi siger om dette: Investering er et langsigtet spil, så du bør ikke investere penge, du måske har brug for på kort sigt. Det omfatter en kontantpude til nødsituationer.

Er aktier en god investering for begyndere?

Ja. Faktisk bør alle – også begyndere – investere i aktier, så længe du er tryg ved at lade dine penge blive investeret i mindst fem år. Hvorfor fem år? Det skyldes, at det er relativt sjældent, at aktiemarkedet oplever en nedgang, der varer længere end det. Det er også en no brainer at investere når dine penge bogstavelig talt bliver 0,5% mindre værd hver eneste år.

Men frem for at handle individuelle aktier, fokuserer fokus på aktiefonde. Med gensidige midler kan du købe et stort udvalg af aktier inden for én fond.

Er det muligt at opbygge en diversificeret portefølje ud af de enkelte aktier i stedet? Helt sikkert. Men det ville være tidskrævende – det kræver meget forskning og viden at administrere en portefølje. Fondsmidler – herunder indeksfonde og ETF’er – gør det for dig.

Hvad er de bedste børsinvesteringer?

Efter vores mening er de bedste børsinvesteringer billige investeringsforeninger, såsom indeksfonde og ETF’er. Ved at købe disse i stedet for individuelle aktier, kan du købe en stor del af aktiemarkedet i én transaktion.

Indeksfonde og ETF’er sporer en benchmark – f.eks. S&P 500 eller Dow Jones Industrial Average – hvilket betyder, at din fonds resultater vil afspejle denne benchmarks præstation. Hvis du investerer i en S&P 500 indeksfond, og S&P 500 er oppe, vil din investering også være.

Det betyder, at du ikke vil slå markedet – men det betyder også, at markedet ikke vil slå dig. Investorer, der handler med individuelle aktier i stedet for fonde, underklarer ofte markedet på lang sigt.

Hvordan skal jeg beslutte, hvor jeg skal investere penge?

Svaret på, hvor du skal investere, kommer virkelig ned på to ting: Tidshorisonten for dine mål, og hvor stor risiko du er villig til at løbe.

Lad os tage fat på tidshorisonten først: Hvis du investerer for et mål, der ligger langt væk, f.eks. pensionering, skal du primært investere i aktier (igen anbefaler vi, at du gør det via gensidige fonde).

Hvis du investerer i aktier, kan dine penge vokse og komme ud over inflationen over tid. Efterhånden som dit mål nærmer sig, kan du langsomt begynde at ringe tilbage til din aktietildeling og tilføje flere obligationer, hvilket generelt er mere sikre investeringer.

Hvis du derimod investerer i et kortsigtet mål – mindre end fem år – vil du sandsynligvis slet ikke investere i aktier. Tænk i  stedet på disse kortsigtede investeringer.

Endelig den anden faktor: Risikolerance. Aktiemarkedet går op og ned, og hvis du er tilbøjelig til at panikke, når det gør det sidste, er du bedre til at investere lidt mere konservativt med en lettere fordeling til lager. Ved du ikke? Vi har en quiz om risikotolerance – og flere oplysninger om, hvordan du træffer denne beslutning – i vores artikel om , hvad du skal investere i.

Hvilke aktier skal jeg investere i?

Stikord: Vores anbefaling er at investere i mange aktier gennem en fondsbørs, indeksfond eller ETF – f.eks. en S&P 500-indeksfond, der har alle aktier i S&P 500.

Hvis du er ude efter spændingen ved at plukke lager, vil det sandsynligvis ikke levere varen. Du kan skrabe den heks og beholde din skjorte ved at dedikere 10 % eller mindre af din portefølje til individuelle aktier. Hvilke? Vi skriver løbende analyser af aktier der kunne være interessante for dig at investere i f.eks. om du skal købe vestas aktier.

Er aktiehandel for begyndere?

Selv om aktier er gode for nybegyndere investorer, er “handel” delen af dette forslag sandsynligvis ikke. Måske har vi allerede fået dette point, men for at gentage det: Vi anbefaler på det kraftigste en buy-and-hold-strategi ved hjælp af aktiefonde.

Det er præcis det modsatte af aktiehandel, hvilket indebærer dedikation og meget forskning. Børshandlere forsøger at time markedet i søgen efter muligheder for at købe lav og sælge høj.

Bare for at være klar: Målet for enhver investor er at købe lav og sælge højt. Men historien fortæller os, at du sandsynligvis vil gøre det, hvis du holder fast i en diversificeret investering – som en gensidig fond – på lang sigt. Ingen aktiv handel påkrævet.

Vælg stjerner